Är kreatin & gainer säker, och har det biverkningar?

Vad är dess påstådda biverkningar med https://snorbilligt.se/?

Beroende på vem du frågar, de föreslagna biverkningarna av kreatin kan innefatta:

Njurskada
Leverskador
Njursten
Viktökning
Uppblåsthet
Uttorkning
Muskelkramper
Matsmältningsproblem
Compartmentsyndrom
Rabdomyolys

Dessutom, vissa människor felaktigt hävdar att kreatin är en anabol steroid, att det är olämpligt för kvinnor eller tonåringar, eller att det endast bör användas av professionella idrottare eller kroppsbyggare.

Trots den negativa pressen, International Society of Sports Nutrition betraktar kreatin som extremt säker, slutsatsen att det är en av de mest fördelaktiga sport Kosttillskott tillgängliga (1Trusted källa).

Ledande forskare som har studerat kreatin i flera decennier också dra slutsatsen att det är en av de säkraste kosttillskott på marknaden (2Trusted källa).

En studie undersökte 52 hälsa markörer efter deltagare tog kreatintillskott för 21 månader. Det hittade inga negativa effekter (2Betrodd källa).

Kreatin har också använts för att behandla olika sjukdomar och hälsoproblem, inklusive neuromuskulära sjukdomar, hjärnskakning, diabetes och muskel förlust (1Betrodd källa, 3Betrodd källa, 4Betrodd källa, 5Betrodd källa).

Sammanfattning
Även om påståenden finns i överflöd om kreatin biverkningar och säkerhetsfrågor, ingen av dem stöds av forskning.

Vad gör det i din kropp?

Kreatin finns i hela kroppen, med 95% lagras i musklerna (6Trusted källa).

Det erhålls från kött och fisk och kan också produceras naturligt i kroppen från aminosyror (7Trusted källa).

Emellertid, din kost och naturliga kreatin nivåer normalt inte maximera muskel lagren av denna förening.

De genomsnittliga butikerna är ca 120 mmol/kg, men kreatintillskott kan höja dessa butiker till runt 140 – 150 mmol/kg (8Betrodd källa).

Under högintensiv träning hjälper det lagrade kreatin dina muskler att producera mer energi. Detta är den främsta anledningen till att kreatin förbättrar motion prestanda (9Trusted källa).

När du fyller din muskel kreatin butiker, något överskott bryts ned till kreatinin, som metaboliseras av levern och utsöndras i urinen (8Trusted källa).

Sammanfattning
Runt 95% av kreatin i kroppen lagras i musklerna. Där, det ger ökad energi för högintensiv träning.

Orsakar det uttorkning eller kramper?

Kreatin förändrar kroppens lagrade vatteninnehåll och kör ytterligare vatten i dina muskelceller (10Betrodd källa).

Detta faktum kan vara bakom teorin att kreatin orsakar uttorkning. Emellertid, denna förändring i cellulära vattenhalt är liten, och ingen forskning stöder påståenden om uttorkning.

En treårig studie av college idrottare fann att de som tar kreatin hade färre fall av uttorkning, muskelkramper, eller muskelskador än de som inte tar det. De missade också färre sessioner på grund av sjukdom eller skada (11Betrodd källa).

En studie undersökte kreatin användning under träning i varmt väder, som kan påskynda kramper och uttorkning. Under en 35-minuters cykeltur i 99 ° f (37 ° c) värme, kreatin hade inga negativa effekter jämfört med placebo (12Trusted källa).

Ytterligare undersökning via blodprover bekräftade också ingen skillnad i hydrering eller elektrolytnivåer, som spelar en nyckelroll i muskelkramper (12Trusted källa).

Den mest avgörande forskningen har utförts på individer som genomgår hemodialys, en medicinsk behandling som kan orsaka muskelkramper. Forskarna noterade att kreatin minskade kramp incidenter med 60% (13Trusted källa).

Baserat på den aktuella bevisningen, kreatin inte orsakar uttorkning eller kramper. Om något, det kan skydda mot dessa villkor.